6 tips voor een sollicitatiegesprek

Geplaatst op 10-03-2023 door marietje

Als werkgever is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op het sollicitatiegesprek met potentiële kandidaten. Een succesvol sollicitatiegesprek kan namelijk het verschil maken tussen het aannemen van een geweldige nieuwe medewerker en het mislopen van een belangrijke aanwinst voor het bedrijf. Hieronder vind je zes tips die je als werkgever kunt gebruiken om het sollicitatiegesprek succesvol te maken en de juiste kandidaat te selecteren voor de functie.

Tip 1: Zorg voor een duidelijke en gestructureerde interviewprocedure

Zorg dat de sollicitant weet wat hij kan verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Geef bijvoorbeeld van tevoren aan wie het gesprek zal voeren, wat de duur van het gesprek zal zijn en welke vragen er gesteld zullen worden. Dit voorkomt onduidelijkheid en stress bij de sollicitant en maakt het voor jou als werkgever makkelijker om de juiste kandidaat te selecteren.

Tip 2: Geef de sollicitant de kans om zich goed voor te bereiden

Zorg dat de sollicitant voldoende informatie heeft over het bedrijf en de functie waarvoor hij solliciteert. Geef bijvoorbeeld toegang tot de website, social media en nieuwsbrief van het bedrijf en stuur de sollicitant een duidelijke functieomschrijving. Hierdoor kan de sollicitant zich goed voorbereiden en laat hij zien dat hij geïnteresseerd is in het bedrijf en de functie.

Tip 3: Zorg voor een professionele en gastvrije ontvangst

Zorg dat de sollicitant zich welkom voelt in het bedrijf. Een professionele ontvangst kan bijvoorbeeld bestaan uit een kopje koffie of thee en een rondleiding door het bedrijf. Dit geeft de sollicitant de kans om het bedrijf beter te leren kennen en zich op zijn gemak te voelen.

Tip 4: Stel de sollicitant op zijn gemak

Een sollicitatiegesprek kan stressvol zijn voor de sollicitant. Stel de sollicitant op zijn gemak door bijvoorbeeld een informeel gesprek te voeren voordat het eigenlijke sollicitatiegesprek begint. Hierdoor kan de sollicitant ontspannen en zichzelf zijn, wat de kans op een succesvol gesprek vergroot.

Tip 5: Wees transparant over de arbeidsvoorwaarden

Zorg dat de sollicitant weet wat hij kan verwachten op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Geef bijvoorbeeld duidelijkheid over het salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de werktijden en de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Dit voorkomt onduidelijkheid en teleurstellingen achteraf en maakt het voor de sollicitant makkelijker om een beslissing te nemen.

Tip 6: Laat de kandidaat op voorhand een TMA-test doen

Een Talenten Motivatie Analyse kan werkgevers helpen om inzicht te krijgen in de talenten, drijfveren en ontwikkelingsmogelijkheden van kandidaten. Door deze test op voorhand te laten maken, kun je als werkgever een beter beeld krijgen van wat de kandidaat te bieden heeft en hoe deze persoon past binnen het bedrijf. Dit kan helpen om de nieuwe collega beter te leren kennen en gericht te ondersteunen in zijn of haar groei en ontwikkeling.

Het is belangrijk om het sollicitatieproces serieus te nemen en de sollicitant goed te informeren en te begeleiden. Wij kunnen je helpen met het vinden van geschikte kandidaten, het opzetten van een gestructureerde interviewprocedure en het geven van advies over arbeidsvoorwaarden.

Wil je graag meer weten naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs: info@hrm.frl of via 058-288 2322.

FrieSelect is partner van HRM-Friesland en HRM-Office. Samen vormen we het meest veelzijdige HR-adviesbureau van Noord-Nederland.