Het oog van de wervingsprofessional: Hoe recruiters cv’s beoordelen in slechts een paar seconden

Geplaatst op 01-09-2023 door hrmgebruiker

In de razendsnelle wereld van werving en selectie is tijd een kostbaar goed. Recruiters worden overspoeld met tientallen, zo niet honderden, cv’s voor elke openstaande functie. Maar hoe beoordelen ze al die informatie en maken ze een weloverwogen keuze in slechts enkele seconden? In deze blog duiken we in de fascinerende kunst van het beoordelen van cv’s door recruiters en ontdekken we welke factoren er echt toe doen.

De eerste indruk is alles
Recruiters hebben vaak maar een paar seconden – en soms zelfs nog minder – om een cv te bekijken voordat ze beslissen of ze verder gaan lezen of niet. Hieruit blijkt dat de eerste indruk van cruciaal belang is. Een duidelijke en professionele opmaak, een overzichtelijke structuur en een aantrekkelijk design kunnen direct opvallen en de interesse van een recruiter wekken.

De kracht van de samenvatting
De samenvattende sectie aan het begin van een cv is als een handdruk in geschreven vorm. Hierin moeten kandidaten zichzelf op beknopte wijze introduceren en hun belangrijkste vaardigheden en ervaringen benadrukken. Recruiters scannen snel deze sectie om te bepalen of de kandidaat een mogelijke match is voor de functie.

Relevante ervaring en prestaties
Recruiters zoeken naar ervaring die direct relevant is voor de functie. Ze letten op specifieke trefwoorden, functietitels en bedrijfsnamen die aansluiten bij de vacature. Naast de ervaring is het vermelden van concrete prestaties en resultaten van groot belang. Getallen en feiten kunnen direct aantonen wat een kandidaat heeft bereikt en welke waarde ze kunnen toevoegen aan het bedrijf.

Opleiding en certificeringen
De opleiding en eventuele relevante certificeringen zijn ook belangrijke aandachtspunten voor recruiters. Deze informatie kan een kandidaat onderscheiden van andere sollicitanten en laten zien dat ze de juiste achtergrond en kwalificaties hebben voor de functie.

Relevantie voor de vacature
Naast de harde feiten en details, zijn recruiters altijd op zoek naar de match tussen de vaardigheden van de kandidaat en de vereisten van de functie. Een cv dat naadloos aansluit op de vereisten van de vacature heeft een veel grotere kans om opgemerkt te worden. Kandidaten kunnen dit bereiken door hun cv aan te passen aan elke specifieke sollicitatie. 

De laatste gedachten
Recruiters werken vaak onder tijdsdruk en moeten snel en goede beslissingen nemen over welke cv’s ze verder willen onderzoeken. Door een duidelijke opmaak, een krachtige samenvatting, relevante ervaring en prestaties, en een sterke match met de vacature-eisen te bieden, vergroten sollicitanten hun kansen om door het kritische oog van een recruiter te worden opgemerkt.

In de wereld van werving geldt: “Eerste indrukken zijn blijvende indrukken.” Een goed doordacht cv kan het verschil maken tussen een cv dat in de prullenbak belandt en een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Denk dus goed na over hoe je je cv presenteert en welke informatie je in die paar cruciale seconden wilt laten zien.

Wil je graag meer weten naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact op met één van onze recruiters: info@frieselect.nl of via 058-289 8340.