Waarom je als mkb’er prima een HR-specialist aan boord kunt hebben

Geplaatst op 10-05-2017 door mark

 

Is personeelsbeleid en HR-management alleen weggelegd voor de grotere organisaties? Zeker niet vindt Marita Hut. ‘Ook in kleinere bedrijven wordt HR-kennis steeds belangrijker.’

‘Personeel, als kleine ondernemer kun je je handen er vol aan hebben. Ik zie steeds meer kleine werkgevers ‘worstelen’ met het werkgeverschap. Niet alleen vanwege al het regelwerk, maar ook omdat de huidige wet- en regelgeving steeds meer van ze eist. Voor veel ondernemers geldt dat dit HR-werk niet bepaald hun ‘hobby’ is. Maar hoe heb je als ‘kleine werkgever’ je zaken toch goed op orde zonder dat het je teveel tijd, energie en geld kost?

M’n handen vrijhouden

‘Personeel kost tijd, geld en energie. En ik wil mijn handen vrijhouden voor waar ik écht goed in ben’. Het is een opmerking die ik steeds vaker hoor. Logisch, de tijd dat je als MKB’er het personeelsbeleid er even bij deed en de administratief medewerker de contracten regelde, is niet meer. Ook al heb je slechts een paar mensen in dienst, de verantwoordelijkheid is er niet minder om. Integendeel. Die is zeker door wet- en regelgeving alleen maar gegroeid.

Kwetsbaar

Daarnaast ben je als kleinere werkgever kwetsbaar. Een zieke werknemer, een werknemer die niet goed functioneert; ze kunnen jouw onderneming in gevaar brengen. Zo kosten ziekte en ontslag handenvol geld wanneer je dossiers niet op orde hebt. Het zijn risico’s die je vooraf goed kunt beheersen, maar ze vragen wel om specifieke kennis. En wanneer je zelf het wiel uit gaat vinden, ben je zo een paar kostbare middagen kwijt.

Toekomst

Het regelwerk is één kant van het verhaal. Het is ook goed om na te denken over de toekomst: waar wil je naar toe, wat vraag je van jouw personeel? Werknemers zijn het kapitaal van je bedrijf. Ze zorgen voor kwaliteit, omzet. Juist door in hen te investeren zorg je ervoor dat jouw bedrijf verder kan groeien. Maar ondanks de korte lijntjes die er in een kleinere organisatie zijn, wordt er vaak niet gesproken over de toekomst van een medewerker. Alleen al door één of twee keer per jaar met een werknemer te praten over werk, ideeën en wensen, kun je je mensen betrekken en motiveren.

De meerwaarde van HR

Met de nodige HR-kennis aan boord, sta je als mkb’er sterker. Een HR-specialist kan ervoor zorgen dat je nét wel die goede kandidaat op gesprek krijgt. Dat je wel een compleet personeelsdossier achter de hand hebt bij een ontslagaanvraag en dat je die stilzwijgende verlenging van een contract niet over het hoofd ziet. En dat je in gesprek blijft met medewerkers en ze blijft uitdagen. Maar waar haal je die kennis vandaan?

Een HR -specialist on demand

Want, wanneer je bedrijf minder dan honderd werknemers telt, is een HR-medewerker in dienst nemen vaak geen optie. Ik zie daarom steeds meer kleinere bedrijven ervoor kiezen om één dag in de week of ‘on demand’ een HR-specialist in te huren. Allereerst om alle HR-zaken goed in te regelen en daarna als sparringpartner op afroep. Zodat ze op de momenten dat het ‘spannend’ wordt altijd de juiste kennis achter de hand hebben. Scheelt vaak niet alleen veel tijd en geld, maar zorgt zeker ook voor minder slapeloze nachten…’

Ook eens sparren over personeelsbeleid in jouw organisatie? Stuur me gerust een mailtje: marita.hut@hrm-friesland.nl