HRM-Office inside | Een blik in het leven van een HR-consulent bij HRM-Office

Geplaatst op 21-10-2022 door marietje

In de afgelopen jaren is HRM-Office, partner van HRM-Friesland en FrieSelect,  flink gegroeid. Zo heeft het Office-team zich uitgebreid van 2, naar maar liefst 5 HR-consulenten in een tijdsbestek van 1,5 jaar! Een groei die zich blijft voortzetten en waar wij – je verwacht het al –  opnieuw een collega voor zoeken. Wat het werk als HR-consulent zo waardevol maakt, kan niemand je beter vertellen dan één van onze eigen collega’s. In dit blogartikel neemt collega Martine Couperus je mee in haar ervaring als HR-consulent binnen HRM-Office. 

Martine, wat dacht je toen je voor het eerst hoorde van HRM-Office?

Ik was op zoek naar een nieuwe baan en belandde tijdens deze zoektocht in een gesprek met Wayne Broers, Recruiter bij FrieSelect…

…Voordat je verdergaat: voor degenen die niet weten hoe HRM-Friesland, HRM-Office en FrieSelect zich tot elkaar verhouden, kan je hier eens kort iets over vertellen?

Zeker! HRM-Friesland is in een notendop een extern HR-adviesbureau. Organisaties kunnen HRM-Friesland inschakelen wanneer zij advies of hulp nodig hebben bij o.a. hun HR-beleid of op zoek zijn naar een interim HR-adviseur.

HRM-Office focust zich in beginsel meer op de HR-administratie van organisaties. Wanneer organisaties bijvoorbeeld te groot zijn om zelf de HR-administratie te doen en juist te klein zijn om een vaste HR-functionaris hiervoor aan te stellen, dan kunnen zij dit uitbesteden aan HRM-Office.

Tot slot heb je nog FrieSelect. FrieSelect is eigenlijk een full-service bureau, dat door organisaties ingeschakeld kan worden, voor de werving en selectie van personeel.

En wie zijn jouw collega’s dan?

Het leuke van deze drie organisaties is dus dat ze zich alle focussen op een apart gebied binnen HR, maar wel met zijn drieën samenwerken en letterlijk onder één dak zitten. We werken allemaal op hetzelfde kantoor en zijn collega’s van elkaar, wat naast dat het heel handig is, ook echt heel gezellig is. Ons gehele team bestaat zo uit 13 collega’s!

Dus FrieSelect heeft jou naar HRM-Office geleid?

Ja, klopt! Daarna heb ik gesolliciteerd bij HRM-Office en drie leuke gesprekken, een Talent Management Analyse (TMA) en een capaciteitentest later was ik aangenomen. Yay!

Hoe ervaar je het pad dat jij tot nu bewandelt binnen HRM-Office?

Ik bewandel dit pad nu ruim een jaar. Ik begon op HRM-Office met een vrij grote klantenportefeuille, waar ik dagelijks druk bezig was met het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het signaleren op- en bevestigen- en verwerken van mutaties en het doorspitten van diverse cao’s. Maar ik was ook heel veel bezig met het uitzoeken van verschillende HR-vraagstukken afkomstig van mijn klanten en hield meerdere verzuimdossiers bij.

Dat klinkt heel divers?

Absoluut. Er is heel veel afwisseling in soorten administratie, denk bijvoorbeeld aan indiensttreding maar ook aan uitdiensttreding of tussentijdse contractwijzigingen, verschillende soorten verlofaanvragen, ziekmeldingen… noem maar op. Maar deze werkzaamheden worden ook weer afgewisseld door uitzoekklussen, projecten en hier en daar zelfs ook advieswerk. 

Hoe ontwikkel jij je als HR-consulent?

Tijdens de werkzaamheden als HR-consulent wordt je veel vertrouwen gegeven om zaken zelf op te pakken en uit te zoeken. Je hebt jouw eigen klantenportefeuille en beheert deze ook zelfstandig. Persoonlijk vind ik deze werkstijl heel goed bij mij passen, omdat ik van mening ben dat de beste manier om te leren is door het te doen. Bij mij heeft dit erin geresulteerd dat ik na 4 maanden in dienst te zijn geweest, via HRM-Friesland al een klus kon oppakken als externe HR-adviseur bij een organisatie. Wij hebben een intern doorgroeimodel waarbij je steeds meer (zelfstandig) projecten en HR-advieswerkzaamheden buiten de deur doet en je zo op jouw eigen tempo doorgroeit naar het HR-advies werk, wat weer valt onder HRM-Friesland. Zo beweeg je dus van HR-consulent naar HR-adviseur, en verder.

Welk werkmotto vind jij belangrijk?

Mijn werkmotto is wel echt dat je samen meer weet dan alleen. Ook al voer je zelfstandig al je werkzaamheden uit, is er ook zeker ruimte om vragen te stellen en samen te werken. Sterker nog, dit is een must binnen de rol van HR-consulent, want laten we eerlijk zijn: wie weet/kan nou alles zelf in één keer? En gelukkig zijn er binnen het team genoeg ervaren (zowel junior als senior) HR-specialisten om mee te sparren. Naast het sparren, is er ook nog eens altijd wel een mogelijkheid om aan te sluiten bij een project samen met een Sr. HR-adviseur. Zo zit ik nu bijvoorbeeld samen met een collega middenin een functiewaarderingsproject!

Wat is tot nu toe je leukste ervaring geweest op de werkvloer?

Lastig om één te kiezen, maar dit vind ik toch wel de boottocht die we jaarlijks organiseren. Dit is daadwerkelijk een werkoverleg maar dan op de boot om het overleg een andere vorm te geven, maar ook om de tijd te nemen om samen te sparren en nieuwe ideeën te bedenken. Tja, wie doet dit niet het liefst in het zonnetje op de boot? 

Daarnaast is een andere leuke ervaring op de werkvloer, alle discussies die wij voeren met collega’s. Als voorbeeld hadden we laatst een casus waarbij een nieuwe medewerker nog voor aanvang van het dienstverband werd ontslagen. Hoe dit precies in zijn werk gaat en waar zowel de werkgever als werknemer recht op heeft, vind ik erg interessant. 

Op welke gebeurtenis in jouw werk ben je het meest trots?

Ik ben het meest trots ben op het behalen van mijn TMA-certificaat. Een aantal maanden geleden hebben we met het hele team een TMA certificering gedaan. De TMA methode is een persoonlijkheidsanalyse om talenten, drijfveren en de motivatie van iemand in kaart te brengen. Hiervoor hebben we een interne training gevolgd waarbij we hebben moeten oefenen op ‘testpersonen’. Hier hebben we met zijn allen hard voor gewerkt en dan ook met het hele team het TMA-certificaat behaald! 

Tot slot, welke eigenschappen zoek jij in een nieuwe collega?

Deze kan je denk ik al raden, maar goed kunnen samenwerken en dit ook leuk vinden is wel een pre! Maar ook iemand die enthousiast, leergierig en nieuwsgierig van aard is zou mooi bij ons en de functie passen. We zijn een heel leuke, positieve groep en helpen elkaar altijd waar nodig! 

Dus… waar wacht je nog op? Solliciteer nu! De vacature staat online op de website van FrieSelect. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om onze hoofden weer bij elkaar te steken en op zoek te gaan naar onze nieuwe collega. Wie weet ben jij het wel?