‘Maar ik heb er recht op!’

Geplaatst op 05-02-2019 door mark

Een werknemer heeft al vier jaar geen loonsverhoging gehad, terwijl hij daar wél recht op heeft. Een sollicitant die vraagt hoe je opleidingsbudget en vitaliteitsbeleid eruit ziet. De werknemer die naar de concurrent gaat omdat die het qua arbeidsvoorwaarden beter voor elkaar heeft…

Verwaarloosd HR-beleid

Bij steeds meer werkgevers groeit de behoefte om HR-beleid en arbeidsvoorwaarden tegen het licht te houden. Zeker in het mkb is een inhaalslag te maken. Zo kom ik steeds vaker een verouderd personeelshandboek tegen. Denk dan aan arbeidsvoorwaarden die niet in de pas lopen met cao’s. Aan afspraken die wél zijn gemaakt, maar niét zijn vastgelegd; of voorwaarden waar een werknemer recht op heeft, maar die nooit zijn toegekend…

Het is een werknemersmarkt

Een paar jaar geleden kwam je daar als werkgever nog mee weg. Maar die tijden zijn veranderd. We zitten in een werknemersmarkt en dat merk je aan alles. Werknemers worden mondiger. Ze zoeken het uit en gaan het gesprek aan: ‘maar daar heb ik recht op!’ en “hoe doen we dat dan met de afgelopen jaren?” zijn gevleugelde uitspraken tijdens de beoordelingsrondes. Andere werknemers geven het niet aan maar zijn niet minder ontevreden. Hiervan heb je het echter niet door. Er zijn leuke banen in overvloed. Wil een werkgever jou niet bieden waar je recht op hebt? Prima, kijken we toch een deurtje verder?

Voorkom de discussie

Als werkgever wil je die discussie voorkomen. Je wilt je HR-zaken goed voor elkaar hebben, werknemers laten zien dat ze bij jou goed zitten, dat alles gewoon goed geregeld is. Wanneer een medewerker bij je komt met de kwestie dat hij al vijf jaar recht heeft op loonsverhoging, sta je als werkgever op achterstand. Het is daarom goed om juist nu je HR-zaken kritisch tegen het licht te houden en te updaten. Het kan nu nog…

Nieuwe regelgeving werkgevers

Komt nog eens bij dat er in de afgelopen jaren ontzettend veel regelgeving is bijgekomen. Neem de nieuwe Arbowet die per 2019 verplicht is, of de nieuwe regels rondom ontslag en flexwerk. Het moet er allemaal even bij. Door al die nieuwe regelgeving is het bijvoorbeeld lastig geworden om op eigen houtje een waterdicht contract op te stellen én een goede administratie bij te houden.

Een investering die zich terugbetaalt

‘Even een voorbeeldcontractje googlen is er niet meer bij’, hoorde ik een ondernemer onlangs zeggen. Klopt. Zeker wanneer je juridisch sterk wilt staan bij zaken als ziekte, arbo en ontslag kun je eigenlijk niet zonder HR-specialist. Maar ook wanneer je invulling wilt geven aan flexibele voorwaarden, opleidingsbudget of duurzame inzetbaarheid, is zo’n specialist een meerwaarde.

Ik merk dat ondernemers hier wat huiverig voor zijn. Zo’n HR-specialist over de vloer kost natuurlijk wel iets. Maar weet ook dat die HR-man of -vrouw zich terugbetaalt. In de eerste plaats omdat je alles op orde hebt, werknemers tevreden houdt en niet voor (dure) verrassingen komt te staan. Maar ook omdat er geen kostbare tijd verloren gaat aan regel-, uitzoek- en administratiewerk. Alleen dat is al pure winst. Het is immers al druk genoeg….