Ramadan, hoe Werk(t) dat

Geplaatst op 24-03-2023 door marietje

Het is zover, de ramadan is deze week van start gegaan! Voor medewerkers met een Islamitische achtergrond een bijzondere tijd, die in het teken staat van reflectie en geloof. De ramadan is een van de vijf pijlers van de islam en wordt beschouwd als een religieuze plicht. Tijdens de negende maand van de islamitische kalender vasten moslims elke dag van zonsopgang tot zonsondergang. Het betreft volledige onthouding, dat betekent onder andere niet eten, niet drinken en niet roken. De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest.

Maar wat houdt dit vasten eigenlijk in? Mensen die zich houden aan de ramadan mogen onder andere alleen eten en drinken wanneer de zon onder is. Dat dit impact heeft op hun dag, moge duidelijk zijn. Het betekent bijvoorbeeld vaak dat ze minder lang kunnen genieten van een nachtrust. De ramadan heeft daarmee een flinke impact op het dag-en-nachtritme en kan gevolgen hebben op bijvoorbeeld het concentratievermogen. Ook zijn medewerkers die deelnemen aan de ramadan vaker vermoeid. Overigens is het goed om te weten dat uit onderzoeken is gebleken dat de ramadan in de meeste gevallen een positief effect op de gezondheid heeft!

Als werkgever kun je je medewerker ondersteunen in deze bijzondere periode. Praat met elkaar over de ramadan en het werk. De ramadan mag geen nadelig effect hebben op de werkvloer. Misschien is het verstandig om vrije dagen af te spreken tijdens de vastenmaand met vastende medewerkers. U kunt eventueel tijdelijk de werkzaamheden en werktijden voor de betreffende medewerkers aanpassen. Ter bevordering van begrip onderling tussen collega’s kunt u kalenders ophangen waar feestdagen van verschillende religies op staan. Collega’s kunnen dan zien wanneer voor iemand een feestdag aanbreekt. Op deze manier kunnen de medewerkers onderling oplossen wie op welke dag vrij krijgt. Check altijd goed de cao of er iets geregeld is voor de ramadan en het werk!

Tip:

Verscheidene werkgevers geven hun medewerkers inmiddels de mogelijkheid om verlof voor een traditionele Nederlandse feestdag uit te ruilen voor een verlofdag die vanwege hun geloof of culturele achtergrond belangrijk is. Bijvoorbeeld tijdens het Suikerfeest vrij te zijn door te ruilen met bijvoorbeeld een vrije dag voor Hemelvaart, Tweede Pinksterdag of Goede Vrijdag (mits dat natuurlijk een betaalde feestdag is in uw cao of arbeidsvoorwaardenreglement). Dit past in de bredere trend die zich in het arbeidsvoorwaardenoverleg aftekent om feestdagen beter aan te laten sluiten bij individuele behoeften van medewerkers.

Wil je graag meer weten naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs: info@hrm.frl of via 058-288 2322.