Het talent-assessment: leuk voor in de bureaula of gamechanger?

Geplaatst op 16-07-2017 door mark

Steeds meer organisaties en hun werknemers maken gebruik van het talent-assessment om carrières een nieuwe wending te geven. Maar wat is het effect van zo’n assessment? Karin Vink deed onderzoek naar de Talent Motivatie Analyse (TMA) en kwam met enkele verrassende cijfers. 

‘Als HR-adviseur heb ik in m’n carrière diverse assessments ondergaan. Zo ken ik de stress van de capaciteitentest en het selectie-assessment (‘als ik het maar goed doe’). Maar ik ondervond ook hoeveel prettiger het talent-assessment is en welke waardevolle inzichten dit biedt. Het was voor mij een reden om het talent-assessment onder de loep te nemen. In het afgelopen jaar ondervroeg ik acht bedrijven en 28 medewerkers naar hun ervaringen.

Onvermoede talenten

Laten we maar beginnen bij het meest opzienbarende cijfer uit dit onderzoek. Ruim tweederde (68%) van de medewerkers gaf aan dat het assessment onvermoede talenten naar voren bracht. Blijkbaar komen onze ware talenten in ons dagelijkse werk lang niet altijd bovendrijven. Ook ‘vergeten’ we blijkbaar door de jaren heen waar onze werkelijk kracht ligt en behoeftes liggen.

M’n eigen assessment

M’n eigen TMA is hiervan een mooi voorbeeld. Zo bleek uit de meer dan driehonderd vragen die ik kreeg, dat ik het meest tot mijn recht kom in een rustige werkomgeving waar structuur is: nuttige informatie voor mezelf en m’n werkgever. Het meest opvallend was echter de 9 die ik scoorde op empathisch vermogen. Een talent waar ikzelf nooit echt over had nagedacht.

Niets is goed óf fout

Hierin ligt de kracht van het TMA: niets is goed of fout. Die 9 betekent dat ik het talent heb om me goed in te leven in klanten en medewerkers, dat ik niet over één dag ijs ga en mensen betrek bij besluiten. Daar tegenover staat dat ik bij een reorganisatie, waar je in kort tijd stevige beslissingen moet nemen, minder op mijn plek ben. Goed om te weten wanneer je met je werkgever praat over je behoeftes en ontwikkeling.

Gamechanger

Het talentassessment is hiermee voor de meeste deelnemers een eyeopener. Maar wat deden ze met die kennis? Meer dan de helft (58%) van de medewerkers die een talentassessment deden, ging daadwerkelijk aan de slag met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Zo werden er acties genomen op het gebied van scholing, training. Ook een interne of externe switch op basis van talenten kwam aan bod.

En de werkgever..?

Voor de werkgever bood het assessment eveneens waardevolle informatie. Ze zagen dat medewerkers bewuster werden van hun kwaliteiten en valkuilen. Maar werkgevers kregen zelf ook nieuwe inzichten. Zo bleken ze de collega met commerciële of projectleiderskwaliteiten die ze zochten, gewoon al in huis te hebben. Hiermee bood het TMA waardevolle aanknopingspunten om mensen gericht te ontwikkelen.

Tot slot wees het onderzoek uit, dat goede begeleiding en advies na het assessment een vereiste is. Ondanks de eyeopener die het TMA biedt verdwijnen er nog altijd assessmentresultaten in de stoffige la van werkgever én werknemer. ‘Leuk om gedaan te hebben, maar we gaan nu weer verder.’ Jammer. Want juist het vervolg wat je eraan geeft, bepaalt uiteindelijk de waarde van het assessment.

Karin Vink