Ziekteverzuim is vaak het gesprek van de dag op de werkvloer. Maar wist je dat maar liefst 70-80% van het verzuim geen medische oorzaak heeft? Dit betekent dat veel afwezigheid niet het gevolg is van lichamelijke problemen, maar eerder van werkdruk, stress of problemen in de werkomgeving. En daar ligt meteen een kans voor verzuimpreventie: als leidinggevende kun je deze signalen vroeg oppikken en ingrijpen voordat het tot verzuim komt.
De sleutel tot verzuimpreventie
Voorkomen is beter dan genezen, en dat begint volgens ons niet bij de arbodienst of bedrijfsarts, maar bij jou als leidinggevende. Met de regels rond ziekteverzuim in Nederland, zoals de Wet Verbetering Poortwachter, richten we ons vaak star op verzuimbeheersing via de bedrijfsarts, uit angst voor de consequenties van het niet volgen van de verplichte poortwachterstappen. Hoewel dat ook belangrijk is, ben je dan vaak al te laat. Door als leidinggevende vroeg in gesprek te gaan, kun je problemen tijdig signaleren en aanpakken. Het gaat erom een cultuur te creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om aan te geven wat ze nodig hebben om goed te functioneren.
Het goede gesprek: zo haal je meer uit je team
Een goed gesprek voeren is een kunst, en niet iedereen heeft die van nature onder de knie. Het vraagt om oprechte aandacht, doorvragen en een open houding. Als iemand aangeeft dat het niet helemaal lekker loopt, is het jouw taak om te achterhalen wat er speelt. Misschien is de werkdruk te hoog, speelt er iets in hun privéleven, of missen ze uitdaging. Door dit soort gesprekken vaker te voeren, voorkom je dat kleine irritaties grote problemen worden.
Samen naar oplossingen zoeken
Goed leiderschap gaat verder dan problemen herkennen. Het gaat om samen zoeken naar oplossingen. Is iemand overbelast of constant op volle toeren aan het werken? In zulke gevallen lijkt verzuim soms de enige uitweg, maar vaak zijn er kleine aanpassingen mogelijk die overbelasting kunnen verlichten. Door met wat flexibiliteit in te spelen op de situatie, kun je verzuim voorkomen en het werkplezier terugbrengen.
Leiderschap in actie: creëer een gezonde werkomgeving
Als leidinggevende stuur je je team aan, maar je zorgt ook voor een omgeving waarin iedereen kan floreren. Dat vraagt om betrokkenheid, een luisterend oor en regelmatige gesprekken. Richt je op inzetbaarheid in plaats van verzuim en bouw zo aan een gezonde, productieve werkplek waar iedereen graag komt werken.
Meer weten over het voorkomen van verzuim?
Benieuwd hoe HRM-Friesland jou kan helpen een gezonde werkcultuur te creëren? Neem contact met ons op via info@hrm.frl of bel 058 288 2322. Onze adviseurs staan klaar om mee te denken over hoe jij verzuim kunt verminderen en het werkplezier kunt vergroten.